Το έθιμο της Χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας
Τα Χριστούγεννα είθυσται το γιορτινό τραπέζι να περιλαμβάνει γαλοπούλα. Λέγεται ότι αυτό είναι ένα έθιμο που υιοθετήσαμε στην Ευρώπη από την παράδοση του Μεξικού.
Μία άλλη εκδοχή είναι ότι οι Ισπανοί κατακτητές του Μεξικού έφεραν τη γαλοπούλα στην Ευρώπη και αυτή σιγά σιγά κυριάρχησε των λοιπών πουλερικών στη γαστρονομία των Ισπανών, των Άγγλων και των Γάλλων για την ημέρα των Χριστουγέννων. Η γαλοπούλα, μεγάλη και ιδανική για να γευματίσουν πολλά άτομα, κέρδισε τις προτιμήσεις.
Η τελευταία εκδοχή αναφέρει ότι οι γαλοπούλες πρωτοεμφανίστηκαν στη Μακεδονία και ότι τις διέδωσε ο βασιλιάς Μελέαγρος.
Στις μέρες μας, μαγειρεύουμε γαλοπούλα για την μέρα των Χριστουγέννων, με γέμιση με ρύζι, κουκουνάρι, σταφίδες και κάστανα. Όμως παλαιότερα στην Ελλάδα υπήρχαν διαφορετικά γαστρονομικά έθιμα για το εοραστικό τραπέζι, που είχαν σαν βάση κατά κύριο λόγο το χοιρινό, το κοτόπουλο ή τα ψάρια. Σε κάποιες περιοχές αυτά τα έθιμα διατηρούνται ακόμα.
Πάντως, όποιο και να είναι το γεύμα που θα περιλαμβάνει το γιορτινό σας τραπέζι, το www.getall.gr σας εύχεται ολόψυχα Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος και σας προτείνει σκεύη και αξεσουάρ μαγειρικής!